България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експерти: Русия разположи военна мощ да удари Украйна, но ще даде прекалено много жертви

Москва трябва да изтегли военните си и да седне на масата за преговори, убедени са Румен Кънчев, Ангел Апостолов и Йордан Божилов

03.02.2022 | 09:42 Редактор: Елеонора Танева

До края на седмицата САЩ изпращат още военни в Източна Европа. Това потвърдиха Белият дом и Пентагонът на фона на напрежението между Русия и Украйна.

"САЩ не се канят да нападат никого, единствената им заявка е, че ако Русия предприеме инвазия, ще помагат с всички сила на Украйна. А Москва е разположила много мощна танкова групировка, разполага с ракетни войски, ударни хеликоптери за атака, транспортни хеликоптери за пренасяне на бойна техника. Има и сериозно радиоразузнаване, извършва се активно подслушване на украинското командване", заяви експертът по международна сигурност и геополитика проф. Румен Кънчев в студиото на "България сутрин".

Според него Русия има всичко необходимо за широкомащабна настъпателна акция в Украйна. А численият състав, заедно с военните в Крим, по негови изчисления е над 160 000 души. 

Експертът по сигурността Йордан Божилов смята, че Украйна е способна да защити своята територия. 

"През последните години украинската армия придоби антитанкови ракети, дронове, системи за защита, повиши бойната си готовност. Всяко едно нападение ще бъде изключително трудно за Русия. Отделно страните членки на НАТО продължават да оказват съдействие. Затова едва ли Москва ще предприеме активни военни действия. Най-малкото ще бъде с прекалено много жертви", прогнозира Божилов пред Bulgaria ON AIR. 

Анализът му показва, че Путин преследва по-скоро политически цели. 

"Руският президент иска да възпрепятства Украйна да влезе в НАТО. Прави опит за разделянето на Алианса в позициите, започна игра с газовите доставки с опит да се подтикне приемането на "Северен поток 2". Не трябва да търсим само военното измерение на конфликта", подчерта Йордан Божилов.

Експертът от Атлантическия клуб в България д-р Ангел Апостолов допълни, че Русия се опитва да упражнява по-голямо световно влияние, отколкото може. 

"Москва иска да върне времето назад към Съветския съюз, когато можеше да се намесва навсякъде. От позицията на оръжието се опитва да обкръжи Украйна. Но не очаквам да се стигне до директен военен конфликт. Когато Путин решава да удари, той го прави доста бързо - видяхме го в Грузия и в Крим. Опитва се да извлече геополитически дивиденти. А в тази ситуация Европа е по-разделена, отколкото трябва да бъде", анализира д-р Апостолов.

Ключов в ситуацията е документът от 14 декември във връзка с исканията на Русия.

"Русия иска преразглеждане на архитектурата за сигурност в Европа. Когато САЩ дадоха отговор на документите от 14 декември, в него основните компоненти бяха диалогът и дипломацията. Русия знае, че няма да ѝ се размине, ако направи инвазия в Украйна. Свидетели сме как Путин една седмица не отговаря на писмото на Държавния департамент на САЩ. Той в момента е в пауза, не знае как да действа. Първоначалната му стратегия да уплаши Запада с двата документа не подейства. Най-доброто решение на Путин би било Русия да изтегли частите си и да седне на масата на преговорите", заяви проф. Кънчев.

Според експерта по сигурността Йордан Божилов, единството в НАТО и ЕС е ключово в тази ситуация.

"Русия се опитва да разедини страните. Всяка една от двете организации взима решение с единодушие на страните членки. Орбан се поддаде да отиде в Русия, хърватският президент застана на тяхната позиция. Важно е България как ще реагира. Ние не можем да си позволим да бъдем съюзник, който дава смесени послания", предупреди Божилов.

И тримата събеседници бяха единодушни, че в създалата се ситуация се преекспонира влиянието на Китай.

"Китай успя да изведе своята икономика на второ място. Не може да бъде съдружник на Русия. Опитът на Москва за сближаване е грешка. Китай в момента има 268 междуконтинентални балистични ракети. САЩ и Русия имат по 6000 носители и над 7000 бойни глави. Няма база за сравнение", подчерта проф. Румен Кънчев.

Експертите прогнозираха, че изходът от кризата вероятно ще бъде деескалация на напрежението и изтегляне на руските военни.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
Не вървят на добре нещата Сигнализирай за неуместен коментар
3
0 rate up comment rate down comment 0
играч
преди 2 години
И вий сте едни експерти-Русия ако иска няма да влиза с танкове и пехота а има свръх ВВС ВМС и ракетни сиистемаи и за часове ще вземе големи територии ако иска -никой няма д а напада никого и стига сте всявали като ваште протежета истерия Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 2
Като не щеш мира, на
преди 2 години
Със сигурност крепостните няма да посмеят да атакуват Украйна, защото много добре знаят, че това ще доведе до изчезването им от картата на света. Вероятно шпионите им са проникнали в Зона 51 и са се информирали за космическите военни технологии на Пентагона и накрая след заканите си да подвият опашка... Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
paragraf1
преди 2 години
Дано не направят тази глупост! Сигнализирай за неуместен коментар